Beyin Kanamaları

Beyin İçine Olan Kanamalar 

Beyni besleyen damarların çeperinin yırtılması sonucu, kanın beyin içine sızması ve beyin dokusunu tahrip etmesidir. Beyin damarları yaş ilerledikçe yıpranırlar ve elastiki özelliklerini kaybederler. Bu nedenle özellikle tansiyon yüksekliği olan yaşlı insanlarda sıklıkla yırtılarak beyin kanamaları oluştururlar.Hastaların bir tarafları felç olur. Ayak ve el (tutulan tarafda) tamamen veya kısmen felç olur. Ayrıca konuşma merkezinin tutulduğu durumlarda hasta konuşamaz. Genç yaşlarda beyin damarlarının civarının zayıflaması sonucunda balonlaşması ve bu balonlaşan kısmın yırtılması neticesinde beyin kanaması oluşabilir. Damarlarda oluşan bu balonlara anevrizma adı verilir. Anevrizma rüptürü, yani anevrizma yırtılması her yaşta görülebilir. Önceden tespit edilmeleri mümkündür. Kasıktan girilerek yapılan beyin anjiyosu sayesinde beyin damalarında oluşmuş ve henüz patlamamış durumda olan Anevrizmalar tespit edilebilir. Tıpkı kalp anjiyosunda olduğu gibi beyin anjiyosunda da bazı riskler söz konusudur. Anjiyo esnasında beyin damarlarında bulunan anevrizmaların patlama riski bulunmaktadır.

Beyin Dışında Olan Kanamalar

Genelde travmalar sonucunda oluşurlar. Beynin üzerinde dura denen bir zar vardır. Bu zarın üstünde bulunan damarlar travma neticesinde kırılan veya çatlayan kafatası kemiklerinin zedelemesi ile kanama yapabilirler. Oluşan kanama beyin zarı dura ile kafatası kemikleri arasında birikir ve beyinin sıkışmasına neden olur. Ameliyat edilmezse beyin ölümü meydana gelebilir ve ölümcüldür. Bu kanamalara epidural kanama adı verilir. Şiddetli travmalarda beynin üzerindeki damarlarda zedelenebilir. Bu damarlardan sızan kan beyin zarı altında birikerek yine beynin sıkışmasına neden olur.Bu kanamalara subdural kanama adı verilir. Ayrıca beynin üzerini örten çok ince bir zar olan araknoid zarın altına doğru da kanama olabilir. Bu tür kanamalarada subaraknoid kanama adı verilir.

Beyin Kanamalarının Belirtileri

Beyin kanamaları derecesine göre; Bulantı, kusma, baş ağrısı, uyuşukluk veya herhangi bir yerini hareket ettirememe, bilincinde etkilenme, uykuya eğilim, yüzde çarpılma, konuşmanın etkilenmesi gibi belirtiler gösterebilir.Genellikle yüz kırmızı bir renk alır ve ağız çarpılmıştır. Beyin kanaması geçiren kişi olduğu yerde yığılır, kalır. Şiddetine göre bilinç kaybı ve komaya kadar gidebilmektedir. Bu durumda en yakın sağlık kuruluşuna gitmekte yarar vardır. Beyin damar baloncuklarının patlamasına bağlı olan kanamalarda (anevrizma) insanlar hayatlarında hiç hissetmediği kadar anlık çok şiddetli ağrılar hissediyorsa, bilincini yitirmiyorsa bile bu beyin kanamasının belirtisi olabilir.

Kafa travmalarında beyin içinde başlayan bir kanama ilk başlarda belirti vermeyebilir. Ancak ilerleyen saatlerde kanamanın artması ve beyine baskı yapması sonucunda hasta komaya girebilir. Bu nedenle kafa darbelerinden sonra 24 saat hastanede gözlem altında tutulurlar.
 İnsan beyninde dil işlevleri için özel alanlar mevcuttur. Bu alanlar; sağ elini kullanan kişilerin hemen tamamında sol beyin yarısında, sol elini kullananlarda ise en az %75 oranında yine soldadır. Konuşma merkezi sol beynin ön lobunda, anlama merkezi yan lobunda bulunur. Yazma ve okumayla ilgili merkez ise yan-üst lobdadır. Genelde beyin kanamasında, beynin sol tarafında meydana gelen bir hasar sonucu; Kişi konuşma, konuşulanı anlama, okuma veya yazma gibi lisan kabiliyetlerini kaybeder.
Beyin kanamaları veya belirtileri dikkate alınmadığı zaman hasta üzerinde kalıcı hasarlar bırakabilir. Beyin kanamasının olduğu yerdeki hücreler aynı kalp krizinde olduğu gibi hayatiyetini kaybettikleri için bir daha görevlerini yapamazlar. Çünkü beyin dokusunun kendini yenileyebilme özelliği yoktur. Fakat ölen hücrelerin çevresinde bulunan bayılmış hücreleri geri getirilebilirse hasar o derece az olacaktır.
Diğer bir önemli husus ise kafatasının içindeki kanamanın hacmidir. Kafatası kapalı bir kutu olduğu için beyin kanamasındaki kan miktarı beyine baskı yapar. Bu baskı ilk belirtilerin görüldüğü anda derhal müdahale edilip azaltılmazsa beyin dokusu sıkışır. Bu da hayatın sonlanması veya felç anlamına gelebilir. Eğer azaltılabilirse diğer bayılmış olan hücrelerin geri dönüşümü mümkün olabilecektir.

 

Beyin Kanaması Tanısı

Beyin kanamasında  hangi tarafta kanama oluştu ise o tarafta göz bebeğinin büyümesi görülebilmekte hasta ani bir şekilde hafıza ve şuur kaybı yaşamakta ve hayati faktörlerini yitirme aşamasına gelebilmektedir. Bu tip görülen beyin kanamalarında hasta komaya girer. Yüzü kıpkırmızı bir hal alır, soluk almakta zorluk çeker. Böyle zamanlarda hastanın uzman bir doktor tarafından acilen muayene edilerek kanamanın ne şekilde ve ne boyutta olduğu öğrenilerek hemen  müdahalenin oluşturulması önemlidir. Kanamanın tanısı için görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Günümüzde bilgisayarlı tomografi ve MR ile hemen kanamanın yeri tespit edilmektedir. Bazı beyin kanamalarında kanamanın çok fazla olduğu görülmekte ve yapılan cerrahi müdahalenin zamanı oldukça önem arz etmektedir.

Beyin Kanaması Tedavisi

Beyin    kanaması mutlaka doktor kontrolü gerektirir. Koma durumunun gelişip gelişmemesine bağlı olarak tedavisi değişir. İlk yapılacak tansiyon düşürülmelidir. Koma gelişmeyen hastaların cerrahi müdahale ile hayata dönmeleri yüksektir. Beyin kanaması geçiren kimse yaşlı bir insansa cerrahi müdahale de yeterli olmayabilir. Beyin kanaması geçiren bir hastanın fazla hareket ettirilmemesi, su içirilmemesi gerekir. Etrafında bulunan insanların hastayı yere yatırılması ve bir an önce sağlık hizmetleri çağırmak gerekir. Beyin kanaması geçirmiş hasta eğer nedeni kan sulanmasından kaynaklanıyorsa aldığı ilaçlara dikkat etmelidir. Tansiyon yüksekliği kanamayı artıracağı için, tansiyonu yükseltecek olaylardan, gıdalardan uzak durması gerekir.
Beyin kanaması teşhisiyle hastaneye kaldırılan hastanın hemen kanamanın durdurulması için beyin cerrahının müdahalesi gereklidir. Cerrah kanın beyin üzerinde yapmış olduğu hasara göre kan basıncı hafifletmek için gerekli çalışmaları yapar. Hemen müdahale edilemez ve hasta da cevap vermez ise sonuç oldukça tehlike arz eder hatta hastanın sonu ölümle sonuçlanabilir.


Etiketler : beyin kanamaları , beyin kanaması , beyin kanaması tedavisi , beyin kanaması tanısı , beyin kanaması belirtileri , beyin kanaması tedavi yöntemleri , beyin kanaması nasıl anlaşılır