BU TEDAVİ YÖNTEMLERİNİ UYGULAMAYIN
İnsanların büyük bir kısmı hastalıkları konusunda maalesef yeterli bilince sahip değiller. Ağrı içinde kıvranırken doktora gitmek yerine hiçbir bilimsel temele dayanmayan bir takım yöntemlere başvuruyorlar. Beline bal, incir, balık bağlatan hastalardan tutun da, ciltlerini tehlikeli şekilde kestiren, yaktıran, sülük koyan veya bilinçsizce çektiren hatta ağrısı geçsin diye belinden iğne ile iplik geçirten hastalara bile rastlamaktayız.
BEL FITIĞI SANDIĞINIZ AĞRI BAŞKA HASTALIĞIN HABERCİSİ OLABİLİR
Halk arasındaki yaygın inanışa göre bel ağrısı olan hasta kendisinde bel fıtığı olduğunu düşünür. Halbuki bel fıtığı tek çeşit değildir ve hastalığın değişik safhalarında farklı tedavi metodlarını uygulamak gerekmektedir. Bel ve bacak ağrıları bel fıtığına bağlı olabileceği gibi; bel kayması, omurilik tümörü, omurga kırıkları, romatizmal hastalıklar, iltihabi durumlar veya kas iskelet sistemini ilgilendiren çeşitli hastalıklara bağlı olabilir. Sonuç olarak basit bir tedavi ile iyileşmesi mümkün iken, bilinçsizce yapılan uygulamalar sonucu ameliyat olması gereken hastalarla sık sık karşılaşmaktayız.
7.Mikrodiskektomi, laser, nükleoplasti , radyofrekans, enjeksiyonlar
Mikrodiskektomi
Hasta ameliyat sabahı aç karnına hastaneye kabul edilir. Anestezi doktoru tarafından görülen ve gerekli laboratuar tetkikleri yapılan hasta, aynı gün ameliyata alınır. Hasta ve hekim uygulanacak anestezi şekline birlikte karar verir. Genel anestezi veya spinal anestezi (belden aşağısının
uyuşturulması) altında da mikrodiskektomi uygulanabilir.
Her iki durumdada ameliyat masasına yüzükoyun yatırılan hastada mikrodiskektominin uygulanacağı mesafe skopi kontrolü yaparak işaretlenir ve tetkikleri son kez gözden geçirilir.
1-2 cm lik cilt kesisi yapılarak, mikrodiskektomi ekartörü yerleştirilir, mikroskop altında omurilik, sinirler ve fıtık dokusu ortaya konularak , fıtık dokusu çıkarılır.
Ciltaltı dokusu içten dikişlerle kapatılarak, ameliyat sonrası yara bakımı, pansuman gibi problemler ortadan kaldırılır. İşlemin uygulandığı tüm saha, cilt- ciltaltı- adeleler lokal anestezik uygulanarak, ameliyat sonrası hastada tam bir analjezi sağlanır . Ameliyattan 4-6 saat sonra hasta ihtiyaçları doğrultusunda ayağa kaldırılır, akşamüzeri , yada ertesi sabah evine gönderilir. Bir haftalık istirahat önerilen hasta, 4 gün sonra banyo yapabilir. 10.günden sonra hastaya günlük yaşantısına dönmesi ve egzersizlerine başlaması önerilir. Bu noktadaki en önemli sorun, hastanın fıtığın tekrarlama korkusunu yenmesi ve kendine güvenini kazanmasıdır.
Hasta 10. ve 30. günlerde kontrole çağrılarak, gerekli yaşam tarzıyla ilgili düzenlemeler tartışılarak, çözümler üretilir.
LASER
LASER ışınları kullanılarak bel ve boyun fıtıklarını küçültme disk içindeki basıncın laser enerjisi ile azaltma girişimidir.Küçük fıtıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Ameliyathane koşularında tamamen steril şartlarda hazırlanan hasta görüntüleme cihazları eşliğinde fıtığa neden olan disk dokusu içersine öncül ince bir iğne ile girilerek lezyon yapılacak bölge doğrulanır. Bu klavuz iğnenin içersinden LASER ışınlarını disk içersine ulaştıran kabloların montajı tamamlanır ve işlem başlar, yaklaşık 2 dakikada tamamlanır.Acısız ve neştersiz, narkozsuz olan bu uygulama etkin bir yöntem olup fıtık dokusunun bir kısmı buharlaştırılarak eritilmiş olur.Küçülen disk sayesinde hastalar fıtıktan kurtulur.
Bu girişimden 1 saat sonra hastaları evine gidebilir. . 2 gün yatak isitrahati ve özellikle ilk hafta ayakta fazla kalmaması ve ağır kaldırmaması önerileri ile taburcu edilir.Belirli koşullarda oldukça etkin bir yöntem olup başarı oranı yüksektir. Minimal invazivdir.Genel anestezi gerektirmez. İyileşme süreci kısadır. Gerekli görüldüğünde açık cerrahi için engel değildir. Hastane istirahatine gerek yoktur.Yüksek cerrahi risk taşıyan hastalar için bu teknik sadece lokal anestezi ile yapıldığından güvenle kullanılmaktadır.
NÜKLEOPLASTİ
Bugün son gelinen nokta ise yine cerrahi girişime alternatif bir uygulama olan " Disk Nükleoplasti "yöntemidir. Bu yöntem, hem bel hem de boyun fıtıklarında uygulanmaktadır.
Özel görüntüleme sistemleri eşliğinde ( skopi) fıtığa neden olan yastıkcıkların içine girilerek merkezdeki çekirdek hücrelerin Radyofrekans denilen özel bir teknoloji ile buharlaştırılması esasına dayanmaktadır.
Merkezi boşalan yastıkcıklarda sinirlere baskı yapan bombeleşmiş kısım geri çekilmekte bu sayede sinirlere olan bası ortadan kalkarak anormal durum düzelmektedir. İşlem 15 dakika sürer.
ENJEKSİYONLAR
Deneyimli ellerde oldukça emniyetli bir yöntemdir. Hastanın
durumuna göre bel ya da boyun fıtıklarının her safhasında uygulanabilir.
Kortizonun sistemik uygulanışında görülen yan etkler, bu uygulamada görülmez. Bel ya da boyun fıtıklarında medikal tedaviye dirençli vakalarda kullanılabilir. Fıtık dokusu civarındaki şişliği ( ödemi) azaltmak, bu yönle ağrıya engel olmak siniri rahatlatmak ve ağrıya neden olan maddelerin fıtık ( disk) dokusundan salınımına engel olmak için uygulanabilir. Bu uygulamayı 20 gün ara ile iki kez yapılı.. Yılda üç kez yapılabilir. Oldukça etkili bir yöntemdir. Bazı vakalarda fıtığın bir daha tekrarlamadığı görülmüştür
OZONLA TEDAVİ
Ozonun fıtık dokusu içersine verilerek fıtığın büzüştürülmesi, sinirlere yaptığı baskının kaldırılması ve ağrının yok edilmesi işlemidir. Diskoliz işlemi kısa sürede gerçekleştirilebilen etkili bir yöntemdir. Klinik olarak bel ağrısı , bacak yada kollara yayılan ağrılarla birlikte MR görüntüsünde Fıtık tesbit edilen hastalar ilaç tedavisine yada fizik tedavi uygulamalarına yanıt vermiyor ağrılar devam ediyorsa bu yöntem idealdir denilebilir.
Bel ve boyun fıtıklarında diğer uygulanan yöntemlere göre daha büyük avantajlara sahiptir. Doğal bir tedavi olduğu için vucuda asla zarar vermez, yan etkileri hemen hemen yoktur. Diğer yöntemlere üstünlüğü kısa sürmesi, ucuz olması, hastanın o saat hastaneden yürüyerek ayrılabilmesi, iş kaybına neden olmaması, ve işlemin mekanik hiçbir zararının olmamasıdır.
Etiketler : Mikrodiskektomi , laser , nükleoplasti , bel fıtığı , bel fıtığında yeni yöntemler