Risk faktörleri nelerdir?
* Yaşın ilerlemesiyle disklerde yıpranma olduğu için boyun fıtığı olasılığı artar. Çünkü yaşlanmayla beraber omurların arasındaki yastıkçıkların içlerindeki sıvı oranı azalır ve amortisör görevini yapamaz duruma gelir.
* Hapşırma sırasında karın bölgesi ve kafa içinde basınç artar ve bu durum vücutta daha önceden var olan sorunları ortaya çıkarır. Ağır yük kaldırmayla ya da herhangi bir travmayla meydana gelen bel, boyun fıtıkları hapşırma ve öksürmeyle de oluşabilir.
* Uzun müddet aynı pozisyonda kalmak, devamlı bilgisayar kullanımı ve hatalı duruşlar boyun fıtığını tetikleyici etki gösterirler. Uzun süre bilgisayar başında oturanlar tek noktaya odaklandıkları için boyun kaslarının yeterince hareket etmemesinden kaynaklanmaktadır. İşiniz gereği sürekli bilgisayar başındaysanız mutlaka belli aralıklar la 5 dakika da olsa kalkıp hareket etmelisiniz.
.Ani hareketlerde bulunmak boyun fıtığının meydana gelmesinde önemli rol oynar. Mesela trafik kazaları sırasında boynun gidip gelmesi durumunda kalıcı ve ciddi proplemler ortaya çıkar. Bayanlar için de özellikle dikiş, nakış, temizlik, perde asma, cam silme gibi işler boyun ağrılarının artmasına sebep olmaktadır. Özellikle ev hanımları eşyaların yerini sürekli değiştirmeyi severler ve ağır kaldırır, iter, çeker ya da uzanarak iş yaparlar. Bu yapılan hareketler sonucu önce boyun ağrısı, sonra da fıtık oluşmaktadır
* Arabanın ani fren yapması, basketbol ve voleybol gibi sporlar, denize balıklama atlanması boyun fıtığına neden olabilir. Koltukta uyuyakalmak gibi sebeplerle boynun bir tarafa kontrolsüz düşmesi neticesinde ise boyun fıtığı yavaş yavaş oluşmaya başlar.
* Uygun olmayan yatak ve yastık kullanımı boyun fıtığına neden olabilir.
* Sigara damarlarda daralmaya yol açarak boyun bölgesinde kanlanmanın azalmasına neden olur. Bu da dokulardaki beslenmenin bozulmasına ve boyun fıtığına sebebiyet verir.
Etiketler : boyun fıtığı risk faktörleri , boyun fıtığı risk grubu , kimlerde boyun fıtığı görülür , boyun fıtığı