Omurga Enfeksiyonları

Omurga ve çevresinde omurilik zarı üzerinde adele ve kemik içerisinde disk mesafesinde bulunduğu yere göre adlandırılan, çeşitli bakteri veya mantarlar tarafından oluşan her türlü mikrobik olaya omurga enfeksiyonu denir. İki omur arasındaki yastıkçık görevi gören disk mesafesinden başlayan enfeksiyona DİSKİT, bu enfeksiyonun omurlara yayılması ile oluşan enfeksiyona SPONDİLODİSKİT, omurgayı tamamen saran kırıklara sebep olan genelde kemik tüberkülozunun sebep olduğu duruma OSTEOMYELİT adı verilir. Omurga osteomiyeliti omurga enfeksiyonlarının en sık rastlanılan tipidir.

Enfeksiyonlar cerrahi sonrasında da olabilir. En sık görülen enfeksiyonlar ameliyat sonrası dönemde üç günle üç ay arasında görülür.

Enfeksiyonlar bazı risk faktörleri taşıyan hastalarda kendiliğinden gelişebilir. Enfeksiyon için risk faktörleri, ileri yaş, kötü beslenme, vücut direnci azalması, AIDS , kanser,uzun süreli kortizol kullanımı, şeker hastalığı ve şişmanlık olarak sayılabilir. Ayrıca ülkemizde çiğ süt ve süt ürünleri ile bulaşan brucella hastalığına bağlı omurga enfeksiyonları gelişebilir. Bazı çalışmalar son zamanlarda omurga enfeksiyonların arttığını göstermektedir. Burada  damardan uyuşturucu kullanımı artışının da etkisi vardır. Tedavi secenekleri son zamanda artmasına rağmen ölüm oranı % 20 civarındadır

Cerrahiye ait  risk faktörleri ise ameliyat süresinin uzun olması, yüksek kan kaybı, vida malzeme kullanılması tekrarlayan ameliyatlardır. Alınan çeşitli önlemlere rağmen şartları en iyi olan hastanelerde bile özellikle malzeme kullanılan ameliyatlarda enfeksiyon oranı %4 e kadar çıkabilir. Aynı bölgeye tekrar tekrar yapılan operasyonlar bu riski daha da arttırabilir.

Omurga Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Omurga Enfeksiyonu Tanı Yöntemleri Nelerdir?


Etiketler : omurga enfeksiyonları , omurga enfeksiyonu , omurga enfeksiyonu nedir , omurga enfeksiyonu sebepleri , omurga enfeksiyonu tedavisi , omurga enfeksiyonu belirtileri