Tanı ve tedavi yöntemleri

* Yatak istirahati, ilaç tedavisi ya da fizik tedavi birçok hasta için yeterli olur. Başlangıç aşamasında şiddetli ağrı varsa istirahat ve ilaç verilir. İlaç tedavisinde ağrı kesiciler, ödem azaltıcı ve kas spazmını çözücü ilaçlar kullanılır.

* Ağrı azaldığında ise fizik tedavi önerilir. Akut dönemdeki boyun zedelenmelerinde kısa süreli olarak  boyunluk kullanılabilir. Ancak boyun kaslarında zayıflamaya yol açacağı için uzun süre boyunluk kullanılması önerilmemektedir.

* Boyun fıtıklarının birçoğunda fizik tedaviyle düzelme sağlanabilir.

Yumuşak doku ve sinir kökü baskısından kaynaklanan ağrıları gidermek ve spazm oluşan kasları gevşetmek için kızıl ötesi ışınlar, sıcak uygulamaları, ultrason ve elektriksel uyarı yöntemleri uygulanabilir.

* Cerrahi tedavi boyun fıtığında kesin çözüm sağlayabilmektedir.

* Boyun fıtığı ameliyatıyla omurilik ve sinir dokusuna olan baskıyı ortadan kaldırmak hedeflenir. Bu şekilde ağrı, kolda uyuşma ve güç kaybı ortadan kaldırılır.

*İlerleyici kas gücü kaybı, duyu kusuru ve refleks kaybı olacak biçimde kol sinirlerine ve omuriliğe baskı yapan boyun fıtıklarında,tedavi uygulanmasına rağmen yakınmaları süren kişilere,omurga kırığı ve omurga kayması olan kişilere, omurilik ve sinir baskısı olanlarda ameliyat önerilir. Ağrıyla birlikte kolda kuvvetsizlik veya uyuşma gibi sinir hasarı bulguları,ağrıyla birlikte kollar ve ayaklarda kuvvetsizlik ve uyuşma,kollar ve ayaklarda giderek artan güç kaybı ve uyuşma olanlarda , ağrı ön planda olmayabilir omurilik ve sinir dokusundaki hasar artmadan cerrahi tedavi uygulanmalıdır. Sinir dokusundaki ileri derece hasarlar cerrahi tedaviyle düzeltilemez. Bu sebeple uyuşma , kısmi felç gibi bulgular saptanırsa erken dönemde ameliyat başarı sağlar.

Boyun fıtığının cerrahi tedavisi, servikal mikrodiskektomi Cerrahi tedavinin amacı, omurilik ve sinir dokusuna olan basıyı kaldırmaktır. Böylece hastanın, ağrısının geçmesi, uyuşma-kuvvetsizlik gibi bulgulardan kurtulması sağlanır. Uygun zamanda ve tecrübeli ellerde yapılan bu girişimler çok iyi sonuç verir. Bu gün için kullanılan yegane yöntem servikal mikrodiskektomidir. Bazı hastalarda, mikrodiskektomiyle beraber, çıkartılan kıkırdağın yerine vücuttan alınan bir kemik veya sentetik protezlerde uygulanır. Servikal mikrodiskektominin avantajları:

* Ameliyata bağlı doku hasarının,kan kaybının ve enfeksiyon riskinin en az olması.

* Mikroskop altında yırtılan kıkırdağın tam olarak çıkartılabilmesi.

* Ameliyat sonrası ağrı ve hareket kısıtlamasının olmaması.

* Hastanın kısa sürede evine ve işine dönebilmesi.

Boyun fıtığı ameliyatında pozitif faktörler

* Hastanın mevcut şikayet ve bulgularının çekilen MR ile uyumlu olması.

* Omurilik veya sinir dokusunda kalıcı hasar oluşmadan cerrahi müdahale zamanlaması.

* Diabet, hipertansiyon, sigara kullanımı gibi risk faktörlerinin olmaması.

* Ameliyattan sekonder kazanç dediğimiz , psikolojik beklentiler olmaması.

* Ameliyat öncesi ve sonrası tedavi prensiplerinin hekim-hasta ilişkisi çerçevesinde , güvene dayalı olarak anlaşılması.

Ameliyat Genel anestezi altında, boynun ön yüzü, tercihen sağ taraftan uygulanır. Omurga ön yüzüne varan cerrah, skopi kontrolüyle istenilen omurga mesafesine ulaşır. Bu andan itibaren mikroskop kullanarak iki omurga arasındaki kıkırdağı temizlemeye başlar. En sonunda, sinire veya omuriliğe bası yapan yırtılmış kıkırdak kısımda alınarak, bası kaldırılır..

Bu andan itibaren kemik veya protez greft kullanımı yırtılan kıkırdağın omurgada yaptığı hasara bağlı olarak uygulanır. Yumuşak fıtık dediğimiz ve omurgada kireçlenmelere yol açmamış boyun fıtığında bu işlem gerekli değildir. Omurgada kireçlenme yapmış boyun fıtıklarında füzyon dediğimiz kafes uygulamasının yapılması gerekir.

Ameliyat sonrası hasta 3 saat sonra ayağa kaldırılır 1-3 hafta arası boyunluk takması gereken hasta, 10 gün sonra işine dönebilir.

DİSK PROTEZİ NEDİR NE AMAÇLA KULLANILIR?

Protez dediğimiz şey diz veya kalça protezinde olduğu gibi hareketi sağlayan suni bir eklemdir. Bu sayede eklem hareketi protez ile sağlanmış olur. Servikal disk protezi, boyunumuzun her yöne olan hareketlerini sağlayan kıkırdak yapıya benzeyen suni bir eklemdir ki iki metal plak arasında hareketli polietilen parçadan oluşur. Bu üç parça sayesinde ön ve arkaya eğilme, sağ-sol yana eğilme, ve rotasyon hareketi dediğimiz sağa-sola başımızı çevirebilme hareketlerini yapabiliriz. Yeni çıkan 2.

jenerasyon disk protezlerinin öncekilerden tek farkı bu üç parçanın birbirinden bağımsız olmasıdır. Bu sayede kabaca üç planda olan hareket yaklaşık olarak 10 derece kadar olmaktadır.

Bu protezler her iki omur arasındaki kıkırdak yapı çıkartıldıktan sonra boş olan aralığa özel aparatları ile konur

Servikal mikrodiskektomi ve disk protezinin avantajları: -Ameliyata bağlı doku hasarının,kan kaybının ve enfeksiyon riskinin en az olması.

-Mikroskop altında yırtılan kıkırdağın tam olarak çıkartılabilmesi.

-Ameliyat sonrası ağrı ve hareket kısıtlamasının olmaması.

-Teorik olarak komşu segmentlerde yeni bir disk hastalığı oluşturmaması -Hastanın kısa sürede evine ve işine dönebilmesi

Dtrax

DTRAX spinal dekompresyon tedavi gören hastalar için birçok faydası vardır. Bununla birlikte, bütün hastaların DTRAX kullanılarak ameliyat edilmesi uygun değildir

Sistem C3-C7  spinal seviyedeki dejeneratif disk hastalığı nedeniyle boyun ve kol ağrısı olan hastalarda kullanılır.MRG de yıpranmış disk azalmış disk yüksekliği ve fıtıklaşma olması gerekir. Klinik olarak kol / omuz ağrısı azalmış refleksler ve azalmış kuvvet ve his olması önemldir.

Uygulama tekniği

DTRAX Faset Vida Sistemi spinal dekompresyon cerrahisi yapılması için sterilize edilmiş ve gerekli tüm araçlar ile paketlenmiş kendine ait bir kiti mevcuttur. Sistem cerrahiyi basitleştirmek için tasarlanmıştır, minimal invazivdir. Tek bir düzey için gerekli tüm araçları kit içerisinde yer almaktadır. Hassas aletleri tek kullanımlıktır..

DTRAX floroskopi altında yerleştirilir. Alanının yan ve ön-arka görünümlerinde radyografik net görüntüler cihazın yerleştirilmesi için gerekliliktir. Cerrahi işlem genellikle 30 dakika sürer, ama zorlu veya çok katlı durumlarda bu süre uzayabilir.


Etiketler : boyun fıtığı , boyun fıtığı tanısı , boyun fıtığı tedavisi , boyun fıtığı nasıl tedavi edilir , boyun fıtığı tedavi yöntemleri